Stevia er en urteagtig plante som stammer fra Sydamerika og har været anvendt i århundreder af urbefolkningen som sødemiddel. Den kan med held dyrkes i det danske klima. I Japan har stevia været anvendt siden starten af 70’erne, hvor man samtidig forbød det kunstige sødestof aspartam. I dag anvendes stevia bl.a. i USA og Schweiz, og det blev i 2011 godkendt til brug i fødevarer indenfor hele EU.

Steviablade indeholder en gruppe af stoffer kaldet steviol glycosider, som er en fælles betegnelse for de sødende komponenter: steviosid, rebaudiosid A (Reb A), rebaudiosid B, rebaudiosid C, rebaudiosid D, rebaudiosid E. Disse naturlige komponenter søder 300-400 gange mere end sukker. De ekstraheres fra tørrede blade på samme måde som sukker udvindes af sukkerroer/rør. Steviol glucosid har nu fået e-nummeret E960. Det mest sødende af glucosiderne er Rebaudiosid A (Reb A), som i stor udstrækning anvendes i fødevarer.

Steviol glycosiderne er varmstabile og kan derfor anvendes i madlavning og bagværk. Modsat sukker kan de ikke omsættes i kroppen og er derfor helt uden kalorieindhold. Brugen af stevia i stedet for sukker kan mindske risikoen for følgesygdomme som f.eks. overvægt, diabetes 2 og forhøjet blodtryk.

Stevia Rebaudiana